« Naar nieuwsoverzicht17.12.2014

2SaveEnergy®: praktische en betaalbare oplossing voor energiezuinig telen

2Save Energy® is het eerste kasdek dat een hoge isolatiewaarde én hoge lichttransmissie op betaalbare wijze combineert. Het kasdek bestaat uit een buitenste laag van helder glas met een tweezijdige AR coating en een onderste laag van diffuse F-CLEAN® film, met daartussen een ventileerbare spouw. Dit isoleert bijna even goed als meervoudig gecoat dubbel glas, maar is een stuk lichter en voordeliger te realiseren.

 

Het 2SaveEnergy® concept is ontwikkeld door een consortium van bedrijven bestaande uit VDH Foliekassen, Van der Valk Systemen, Boal Systemen, en foliefabrikant AGC in samenwerking met onderzoeksinstelling Wageningen UR Glastuinbouw. 

 

Bron: KAS techniek 

Spouwdek

De hoge isolatiewaarde van het dek vloeit voort uit de spouw tussen glas en het F-CLEAN® film. Deze hoogtransparante film behoudt zijn anticondenswerking tenminste tien jaar. Vanaf een grote rol wordt de film, aan weerszijden voorzien van geïntegreerde strips, in één werkgang over de hele kaplengte onder de dekroeden doorgetrokken.

 

De profielen zijn uitgerust met geleidingssleuven, die de film goed op zijn plaats houden, direct onder de dekroeden. Hierdoor ontstaat een spouw van ongeveer 5 cm.  

Ventilatie biedt voordelen

Een bijzonder kenmerk van 2SaveEnergy® is de spouwventilatie met kaslucht. Hiermee kan het dek sneeuw en ijsvrij worden gehouden. Om ventilatie mogelijk te maken hebben de goten openingen naar de spouw. Hierop kunnen kleine ventilatoren worden aangesloten. Via sleuven in het kalf, die bij een minimale kierstand van het luchtraam worden geopend, wordt de lucht weer terug de kas ingeblazen.

Proefkas

2SaveEnergy® is een nieuw concept. Op het terrein van Wageningen UR is daarom een proefkas gebouwd. Sinds oktober worden hierin komkommers geteeld volgens de uitgangspunten van ‘Het Nieuwe Telen'. In een later stadium wordt het kasconcept getest met een tomatenteelt. De eerste testresultaten op het gebied van lichttransmissie, productiecapaciteit en energiebesparing zijn veelbelovend.

Aanmelden nieuwsbrief

"Dankzij het innovatieve karakter en de kwalitatief hoogwaardige producten van Van der Valk Horti Systems, kunnen wij onze klanten nóg beter van de beste glastuinbouwkassen voorzien"

Ammerlaan | Maurice kassenbouw

Bekijk alle projecten

Van der Valk Horti Systems

Zwartendijk 73
2681 LP MONSTER
The Netherlands

Telefoon +31 (0)174 - 21 22 23
Fax +31 (0)174 - 24 27 27